Lannoitus

 

Haravoinnin jälkeen voit lannoittaa nurmikon kevätlannoitteella.

Lannoituksen voi myös tehdä aikaisemmin ja haravoida alueen vasta, kun lannoiterakeet ovat sulaneet, esimerkiksi tilanteessa, jossa kevät on sateinen ja nurmikko on jatkuvasti kostea ja haravoimaan ei siksi pääse.

Nurmikon lannoite

Olemme hakeneet jonkin aikaa hyvää nurmikkolannoitetta, jota voisimme myydä hyvällä omallatunnolla siirtonurmikoiden toimittamisen yhteydessä. Päädyimme Biolanin nurmikkolannoitteeseen, joka on luonnontuote ja näin ollen edistää osaltaan Sienijuuren, eli mykorritsan elinolosuhteita. Mykorritsa on kasvin juuren kanssa symbioosissa elävä sienirihmasto, joka auttaa kasveja ravinteiden otossa.

Meillä on myynnissä 10L pusseja, jonka painoksi henkilövaaka kertoi 6kg. Lannoitteen pääravinteiden Ravinnepitoisuudet: (NPK 10-1-5) lisäksi kalkkia on 6 %. Lannoite on hyvin mielenkiintoinen, koska siinä on mukana kalkkia. Määrä ei ole suuri, mutta auttaa ylläpitokalkituksessa, eli jatkuvasti käytettynä sen määrä oletettavasti riittää, mikäli lähtötaso on hyvä. Mutta jos on tarve nostaa maan ph-arvoa, niin se kannattaa tehdä erillisellä kalkilla.

Itse tavoittelin lannoitemääräksi 600kg/ha eli 6kg/100m2. Tämä vielä yksinkertaistettuna tarkoittaa käytännössä yksi 10L pussi/100m2 eli 1dl/1m2.

 

Lannoitteen annostelu

Se kuinka paljon lannoitetta laitetaan, riippuu merkittävästi nurmikon hoitotasosta. Lannoitepussin ohjeistukset käyttömääriksi ovat kyllä mielestäni aivan liian alhaiset, mikäli tavoitellaan oikeasti tuuheaa ja hyvinvoivaa nurmikkoa, joka on aikaansaatu siirtonurmikolla.

Päätin lannoittaa oman pihanurmikkomme aamupäivällä, koska iltapäiväksi sade-ennuste lupasi vettä.

Lannoitteen levitys tasaisesti ilman apuvälineitä on vaikeaa. Usein tuloksena on tumma läntti siellä täällä ja välipaikoissa kitukasvuista nurmikkoa. Jos teet lannoituksen käsin, niin kulje noin metrin välein koko nurmikkoalue läpi ja ripottele lannoite silmiesi alle tasaisesti tälle metrin levyiselle alueelle niin, että näet koko ajan työsi tuloksen. Vielä parempi on, jos teet tämän työn vielä ristiin.

Lannoitus pintalevittimen avulla

Markkinoilla on monenlaisia pintalevittimiä. Halvimmillakin saa yleensä paremman työn tuloksen kuin käsin. Halvimpien laitteiden käyttöikä ei kylläkään ole yleensä kovin pitkä. Meilläkin on jo yksi rikkoutunut nurkan takana odottamassa kaatopaikalle lähtöä. Tästä viisastuneena ajattelimme, että ostetaan kunnollinen, niin se on pitkän päälle ekologisempaa, kun käyttöikä on pidempi, ainakin toivottavasti. Taloudellisesti hankintaa oli vaikeaa itselleen uskotella järkeväksi, kun niitä halpoja taitaa saada aika monta tämän kalliimman hankinnan hinnalla.

 

Kevätharavointi

 

Juurtonurmikkaa sisältävä siirtonurmikkomme asennettiin viime kesänä 2017 ja sitä on leikattu pääsääntöisesti robottiruohonleikkurilla myöhäiseen syksyyn asti. Näin ollen leikkuujätettä ei löydy nurmikon pinnalta paljoakaan.

Leikkuukorkeus on ollut noin 25mm, siksi myöskään kuollutta kasvustoa ei ole kovin paljoa.

 

Oikea ajankohta on tärkeä

Muutamiin paikkoihin on syksyllä jäänyt pieni lehtikasa tammenlehdistä. Näistä paikoista nurmikko on vaurioitunut, mutta kuolleet alueet eivät ole kuin noin kämmenen kokoisia. Joten Juurtonurmikka, joka on lajikkeena ”aggressiivinen levittäytyjä”, paikkaa kyllä aukot juhannukseen mennessä. Iltapäivä on hyvä hetki haravointiin, koska nurmikko silloin kuivempaa. Älä haravoi märkää tai jäässä olevaa nurmikkoa, sillä silloin saatat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Haravoitaessa olisi hyvä syntyä vähän ns. pölyä, silloin nurmikko on riittävän kuivaa. Tuulen suunta kannattaa huomioida, jotta tuuli ei lennätä haravointijätettä vastaan.

 

 

Tammenlehtiä ja oksia oli maassa jonkin verran. Haravoitaessa kuivat tammenlehdet menevät jonkin verran murusiksi, mutta palat ovat niin pieniä, ettei niitä kannata haravalla pyydystää, vaan ne saavat jäädä lannoittamaan nurmikkoa.

 

Haravointi antaa nurmikon juurelle ilmaa

Haravoidessa kannattaa huomioida haravoinnin suunta, sillä välillä huomaa, että harava vetää nurmikkoa ns. karholle ja on riskinä, että se repii nurmikkoa ns. juurineen ylös. Tällöin kannattaa kokeilla toiseen suuntaan haravointia.

Tarkoituksena on poistaa ylimääräiset oksat ja lehdet tms. ja antaa nurmikon juurelle ilmaa. Näin nurmikko lähtee tasaisemmin kasvuun.

Mikäli juurtonurmikkaa sisältävä nurmikko on päässyt jossain vaiheessa liian pitkäksi, niin nurmikkoon on muodostunut pitkiä ns. vaakarönsyjä. Ne vaikeuttavat haravointia merkittävästi. Mikäli haluaa jatkossa välttyä vaakarönsyiltä, pitää nurmikkoa leikata useammin ja tarkistaa leikkuukorkeus. Mikäli vaakarönsyjä on päässyt muodostumaan, kannattaa alkukesästä harkita alueen hiekka dressausta.